Cum am fost păcăliți de agenția Funtrip

O excursie mult așteptată în Asia, pentru care zeci de turiști s-au pregătit cu câteva luni bune de zile înainte s-a transformat foarte repede într-un vis urât. Peste 60 de turiști se pregăteau de plecare în Asia în data de 3 februarie, făcând parte din 3 grupuri: grup 1. Thailanda – Malaysia – Singapore – Cambodgia; grup 2. Thailanda – Bali; grup 3. Thailanda – Vietnam. Cu câteva zile înainte, organizatorii au anulat excursiile și de atunci au telefoanele închise, s-au mutat de la sediu. Mai răspund din cănd in când pe Facebook la mesaje, amânând mereu plata banilor. Continuarea? Procese, frustrări, nervi. Paguba produsă? Costul mediu al unei excursii a fost 1500 EUR/persoana x peste 60 de turiști. Toată povestea pe larg mai jos.

LATER EDIT: Agenția demarează procedura de insolvență.

Funtrip România este o agenție înființată în data de 22.01.2015, reprezentată de Andrei Dinu (în calitate de Administrator, conform contract) și Gheorghiță Bratu (în calitate de Director agenție, conform website Funtrip). Înainte de a fi un SRL, modul de organizare era sub formă de asociație. Mulți din breaslă se întrebau cum de pot organiza excursii destul de ieftine față de ofertele agenției de turism, însă treaba mergea, probabil clienții erau mulțumiți.

La recomandarea unor prieteni, am decis anul trecut să vizităm câteva țări din Asia împreună cu această agenție. Prietenii noștri erau mulțumiți, agenția părea serioasă având și licență de turism + asigurare la Omniasig în valoarea de 50,000 USD în caz de insolvență. Ce să vrei mai mult de la o agenție?!

Aceste documente au fost preluate de pe website-ul Funtrip

Plecarea trebuia să aibă loc în data de 3 februarie. Conform paginii de prezentare a excursiei, trebuia să se organizeze un grup cu participanții înainte de călătorie pentru a ne cunoaște și a discuta detalii despre excursie (mai degrabă recomandări din partea organizatorilor). Un prim semnal de alarmă, pe care inițial nu l-am considerat așa, a fost faptul că nu anunțau această întâlnire. Cu aproximativ 2 săptâmâni înainte de plecare, atunci când încă nu aveau telefoanele închise, mi s-a confirmat telefonic ca excursia se va ține și că probabil întâlnirea va avea loc în ultimul weekend înainte de plecare. Ei bine, a venit acel weekend și niciun semn din partea agenției.

În data de 30 ianuarie 2017 (cu 4 zile înainte de placere) agenția a trimis celor care trebuiau să plece în data de 3 februarie un mail conform căruia din cauza faptului ca Funtrip urmează să fie preluată de o altă agenție, excursiile din data de 3 februarie se amână cu 2 săptămâni. Cei care nu pot pleca peste 2 săptâmâni, vor avea posibilitatea să primească banii înapoi. Ni s-a părut suspect așa că am decis că vrem banii înapoi. Ei bine, de aici a început distracția. Agenția avea ambele telefoane (mobil + fix) închise. Câțiva din grup au mers și la sediu, însă totul era închis.

În seara zilei de 30 ianuarie, cei care urmau să plece au primit un mail de la Theodora Șerb (de la firma de avocatură HMNA) în care ne invita la sediul casei de avocatură a doua zi pentru le comunica poziția noastră (dacă vrem banii sau alegem să plecăm la altă dată). În cadrul întâlnirii, nu am aflat nimic concret. Ni s-a comunicat doar că agenția este în curs de preluare, ca ei vor să rezvolve situația cât mai repede etc. Și că ne țin la curent. Evident, nu am mai comunicat nimic.

Între timp, pe Facebook deja se crease un prim grup cu persoane păgubite “Teapă Funtrip” (este un grup secret, la o simplă căutare însă poate fi găsit, ulterior discuțiile s-au mutat pe Țeapă Funtrip 2). Acolo 2 persoane au fost mai vehemente, ajungând chiar la amenințări, publicarea adresei administratorului. Aceste 2 persoane au primit banii chiar marți, 31 ianuarie.

Unul dintre reprezentații agenției și-a creat un cont fals de Facebook (Laura Laura) și a intrat în acest grup, încercând să mai calmeze spiritele. A susținut că au făcut transferuri doar pentru 12 persoane (cei 2 vehemenți de care vă spuneam + încă 10 persoane). Pentru cei 2 au fost publicate ordinele de plată, iar cele 2 persoane au confirmat în grup că au primit banii. Cine au fost ceilalți 10 nu se știe nici până în ziua de azi. Nu au fost comunicate criteriile pe baza cărora s-au returnat acești bani, la un moment dat cineva din grup spunea că cele 10 persoane nu au vrut să intre în grupul de Facebook și în semn de apreciere agenția le-a returnat banii. Deci da, nu au avut criterii, dar de fapt au avut 🙂

În fiecare zi, numărul celor care au intrat în grup creștea. Iar cu cât se apropia o altă plecare, agenția trimitea același mail de anulare (de exemplu o excursie in Kenya cu plecare din 9 februarie a fost și ea anulată).

Păgubiții au început să comenteze pe pagina Funtrip de Facebook, fiecare comentariu fiind șters. Până la urmă, pagina de Facebook Funtrip a fost închisă deoarece multe persoane care au văzut probabil comentariile înainte de a fi șterse s-au alarmat pe bună dreptate, excursiile lor fiind programate din luna martie încolo.

Să recapitulăm: telefoane închise, nimeni la sediu, pagina de Facebook ștearsă, câteva intervenții sporadice din partea contului Laura Laura (cineva de la Funtrip) și ulterior răspunsuri primite de la Andrei Dinu din conversațiile pe chat Facebook cu câteva persoane din grup. Aparent domnul acesta este foarte deranjat că spune lumea despre el că este hoț sau țepar și se plânge păgubiților că nu era cazul să se facă atâta tam tam. Cumva noi, cei cu banii luați și fără niciun termen concret de înapoiere, fără nicio modalitate de contact, ar fi trebuit să așteptăm cuminți până aveau ei de gând să ne spună ceva.

Voi povesti în articolele următoare despre comunicările cu această agenție, care deja devin penibile.

 

Advertisements

2 thoughts on “Cum am fost păcăliți de agenția Funtrip

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s